tirsdag 29. januar 2013

Løver er utrolige dyr..

..og derfor tenkte at jeg skulle fortelle dere litt mer om disse fantastiske skapningene jeg lever med. 
Jeg mener, de fleste sitter jo med litt allmennkunnskap om løver, men hvor mye kan man egentlig si om en løve bare ved å se på den?



Frøkna på bildet heter Louw, og er en av løvene i parken der jeg jobber. Hvis du ser på magen hennes kan du trekke to konklusjoner; (1): Hun er en afrikansk løve, da Asiatiske løver har en karakteristisk horisontal hudfold langs magen. (2): Hun er trolig mellom 1 og 3 år gammel. Dette kommer av flekkene hun har på magen og nedover bena. Disse dukker opp i løpet av de første ukene i en løves liv, og avtar deretter etterhvert som de blir eldre. 
Du kan videre bekrefte denne mistanken ved å se på nesen hennes. De fleste løver blir født med rosa nese (noen unntak finnes) og denne blir gradvis sort etterhvert som de blir eldre. De fleste får helt sort nese i 4-5 års alderen. Det synes kanskje ikke så godt på dette bildet, men Laouws nese er fortsatt ganske rosa da hun snart fyller to år.  

Løver, spesielt løvinner, er veldig like og hvis man har mange i èn gruppe kan det være vanskelig å skille dem fra hverandre. Dette kan gjøres ved å studere bilder av ansiktene deres, da løvenes fingeravtrykk finnes i værhårene. Alle løver har sitt eget personlige mønster som ofte brukes som identifikasjons verktøy ute i felten.  

Legg også merke til den mørke dusken på halen. Løver er det eneste kattedyret med dusk på halen og man tror den brukes som en markør, slik at løveunger kan følge foreldrene sine i høyt gress o.l. I tillegg har de fleste løver en nål i enden av halen, som er et resultat av sammengrodde hårstrå og halebein. Hvis du noen gang har en løvehale mellom fingrene, så kan du vanligvis kjenne den relativt lett og den er overraskende spiss. Forskere har lenge lurt på hva slags funksjon denne nålen har og en av teoriene er at løvene stikker seg selv når før jakt, eller før de slåss med andre løver for å produsere mer adrenalin. 
Du kan også legge merke til den svarte flekken bak Louws ører, den viser løveungene vei når løvemor kryper i gresset og jakter ett bytte.

Flokkdyr

 Løver er de eneste sosiale kattedyrene man finner i den afrikanske villmarken, og de har et komplisert og imponerende hierarki. Som de fleste vet er det løvinnene som står for jaktingen, selv om hannene tidvis bidrar hvis større byttedyr skal felles. Det er likevel hannene som har førsterett til matfatet, noe hunnene vanligvis godtar i bytte mot beskyttelse fra feks. hyener og andre hannløver i området. 
Skulle en fremmed hannløve utfordre og drive vekk den dominante hannen i flokken, vil han umiddelbart drepe samtlige løveunger yngre enn ett år. Dette fordi han ikke vil bruke tid og energi på unger som ikke er sine egne og for at hunnene fortere skal komme i løpetid.
Hunnene synkroniserer ofte løpetid, slik at de kan dele foreldreansvaret når ungene kommer. 


Nyere forskning viser også at løvene til en vis grad kan telle. Når èn løveflokk entrer en annens territorium, brøler de for å vise sin tilstedeværelse. Utifra dette vil flokken som var der først estimere antallet inntrengere, og dermed avgjøre om de skal slåss eller flykte. Telleegenskapene har vist seg å være så gode at den avgjørende faktoren er (nesten alltid) faller på to individer. Så hvis det er 12 løver på området, og 14 inntrengere, vil den minste flokken nesten bestandig forlate stedet. 

Jeg kan snakke i evigheter om disse fantastiske dyrene, og jeg kan love dere at det kommer flere funfacts om løvene fremover. 

 Avslutningsvis må jeg jo nevne løvebrølet. I parken jeg jobber har vi ca. 40 voksne løver og ved solnedgang hver kveld brøler de i kor. 
Det er estimert at et løvebrøl kan høres på ca 7 km avstand, så dere kan tenke dere hvor mektig det er å sitte inntil gjerdet når de setter i gang, det får bakken til å riste rundt meg. 



Ha en strålende tirsdagskveld der hjemme. Klem fra Limpopo <3





5 kommentarer:

  1. Det var interresant og godt skrevet. Gleder meg til å høre mere fun facts om løvene. Kos deg videre, Julie.

    Klem fra Karin

    SvarSlett
  2. Veldig interessant! Flink du er som skriver :) Håper alt er bra! Stor klem fra Oslo <3

    SvarSlett
  3. Det var i princip inget av detta jag visste från förr, men nu är jag lejonexpert!

    Jag hoppas att nästa inlägg kommer handla om den lilla rara katten som har det dyraste bajset i världen!

    Kos dig vidare Julie.

    Glad i dig

    SvarSlett
  4. åå Cajsamin, jeg savner deg <3
    haha, ja civets kommer senere ;)

    Håper alt er bra med deg fina!
    Love u <3

    SvarSlett